Fısıltı cihazını, Elon Musk’ın beyin implantını duyuruşundan seneler önce Starbul romanımda yazdım. Zaten kitabın basımı bile onun lansmanından önce oldu ki yayınlanması için titiz hazırlıkların iki sene sürdüğü bir kitaptı.

STARBUL Romanından alıntı

“İnsanlar, binlerce yıldır kendilerine bir sırdaş, sağlam bir arkadaş aradı. Beynimizin bir parçasından daha güvenilir ve iyi bir arkadaş bulunabilir mi?

Bizi en iyi anlayan, düşüncelerimizin hemen yanında, tercihlerimizi bilen ve bunlara en büyük saygıyı gösteren, ihtiyaçlarımızı takip eden, bizi koruyan, dünyaya bağlayan, bize iç sesimizden hatta şah damarımızdan daha yakın, güvenliği aşılması imkânsız, insanlığın icat ettiği, en gelişmiş nöral bilgisayar arabirimi.”

“Fısıltı; düşüncelerimizle kusursuz entegre olan, genetik yapımızın
parçası, organik temelli, nöral beyin implantıdır. Bir saniye, evet, doğru duydunuz, genetik yapımızın dedim. Genetik yapı.”

“Muhteşem değil mi? Yazılım bölümü; bulut temelli, öğrenen, size özel kişisel yapay zekâ asistanınızı oluşturuyor. Şimdi eskisinden de zeki ve duygusal zekâsında geliştirmeler yapıldı.”

Salonun her yerinden çeşitli karakterlerde konuşan sesler duyuldu. Farklı Fısıltı avatarları sahipleriyle sohbet ediyorlardı. “Fısıltı, CRISPR 3.0 genetik mühendislik çalışmalarıyla insan DNA’sına ayrılmaz bir şekilde kodlanacak. Hepimizin bildiği gibi ilk versiyonları çip şeklinde takılan implantlardı.”

Hologramda DNA’ya çeşitli ekler geldi. Adenin, guanin, timin ve sitozin harfleri hızla çeşitli kümeler halinde sarmal zincire yerleşti.
Sahnedeki şovmen de ciddileşti.
“Doğada boynuz, midye kabuğu ya da tırnakların; canlıların biyolojik sisteminde üretilebilmesi gibi Fısıltı’ların da beyin içinde vücut tarafından üretilmesi sağlandı. Bilgisayar çiplerini üretirken litografik üretim tekniği yerine, 3D yazıcıyla mikro üretime geçişten
daha heyecan verici bir gelişme bu: Bir işlemciyi organ gibi vücut içinde yetiştirmek. Belli aralıklarla yeni donanım versiyonları geliştirilince DNA’nızda düzenlemeler de yapılacak. Fısıltı, kalıtım yoluyla yeni nesillere de aktarılacak. Doğumdan önce fetüsler rahimde
gelişirken beyinleri içinde dâhili bir organel olarak gelişmesi planlandı.” Arkasında holografik görüntüdeki bebeğin beyni, daha iyi görünecek şekilde yaklaştı. Fısıltı, beyne yayılmıştı.

“Fısıltı; özetle söyleyecek olursak, insan beyninin kendi anılarına erişimini kolaylaştırır, hafıza gücünü artırır. Kullanıcısının bilgi ihtiyacını karşılamak için kuantum bilgisayar ve yapay zekâ ağlarında sorgulayabilir. İstenen bilgiyi, anı olarak depolayabilir. Humanetey sosyal deneyim ağına, kullanıcısının yaşadığı deneyimlerini yükleyebilir ve diğer insanların paylaştıkları anıları, kendi hizmet verdiği beyne yükleyip yaşatabilir.”

“Fısıltı, dış dünya üstünde hâkimiyet sahibidir. Kişinin erişiminde ve mülkiyetinde olan konutlara, kiraladığı robotlara, ulaşım araçlarına, arabalara, sadece düşünerek komut göndermesini sağlar. Artırılmış gerçeklik katmanına, sanal gerçeklik ve robot gerçeklik dünyalarına girişi mümkün kılar. Duyulara katman ekleyerek gerçek dünyayla harmanlar. Sosyal iletişim sırasında diğer bireylerin beden dilini ve yüz mimiklerindeki mikro ifadeleri tarayıp kullanıcısını konuştukları kişinin ruh hali hakkında bilgilendirir.”

Görüntü değişti, insanların yüz ifadelerinin yanında duyguları, düşünce örgüleri yazdı.
“İzin veren kullanıcılarla, başka bir cihaz kullanmaya gerek kalmadan ses, görüntü, düşünce ve anı paylaşımına imkân tanır. Bu yönüyle binlerce yıllık bir rüya da gerçek oluyor: Telepati.

Fısıltı; dünya yönetimi demokrasiden, Nörokrasi yönetimine geçtiğinde, Dünya Süper Yapay Zekâ Başkanı tarafından yeni sürüm fonksiyonlarla güncellendi. Bireylerin kişisel seçimleri dikkate alınarak dünyayla ilgili tüm kararların doğrudan ve birlikte alınmalarını
sağlandı. Bugün anlattığım büyük değişimlerin mimarı da o. Yeni yasal düzenlemeler de var. Dikkatinizi vermeniz gerekebilir. Kanun artık şöyle diyor: ‘Fısıltı’nın kişilik üstünde baskılayıcı, programlayıcı, yönlendirici, empoze edici her türlü müdahalede bulunması; Dünya Yapay Zekâ Başkanı’nın bağlayıcı sözü ve Yükseltilmiş İnsanlar’ın dış denetiminde yasaklandı. Fısıltı’lardan elde edilen bilgiler, kişisel verilerin korunması, vatandaşlık hakları gereği, ebediyen gizli tutulacaktır.’
Miras Hukuku da geliştirildi. Vatandaşlar, seçtikleri mirasçılarına, Fısıltı’larıyla kaydedilmiş hayat deneyimlerinin tümünü veya bir kısmını devredebilecekler.

Evet, konuşmamı bitirirken ilk başvuran, ilk alır diyorum! Haydi, Fısıltı’larınızla yeni Fısıltı’yı satın almak için başvurun. Yeni özellikleri hızla deneyin.”
STARBUL romanından – Süleyman Sönmez

 

STARBUL

İstanbul'un geleceğinde müthiş bir polisiye maceraya katılmaya hazır mısınız?

Starbul'u Kitapyurdu sitesinden indirimli satın almak için tıklayın https://www.kitapyurdu.com/kitap/starbul/546488.html


Beyinlere implant çip yerleştirildiğinde yaşam nasıl olacak? İnsanlara kendi iç sesleri kadar yakın olan “Fısıltı” adlı yapay zekâ neler yapabilmemizi sağlayacak?
Yaşanan her şeyin deneyim olarak yüklendiği yeni sosyal medya “Humanetey”, nasıl bağlar kurmamızı sağlayacak?

Zeynep, yüzyılın sonundaki dünyada, bugünkünden çok farklı bir İstanbul’da yaşayan genç bir annedir. Beklenmedik bir kazayla hayatı paramparça olur. Suçluları aramak için çıktığı yolda, karşılaştığı sıra dışı insanları ve olayları çözdükçe büyük bir bulmacanın içinde olduğunu fark eder.

* İstanbul’un son taksi şoförü
* Dünyayı Yöneten Yapay Zeka
* “İstanbul Yüz Bin Drone Savaşı” kahramanı Yüzbaşı
* Ölümün ötesini gören ressam
* Mesih’i arayan hacker
* Sosyal medya fenomeni ünlü bir dalgıç
* Robotların camisinden bir imam
* Yükseltilmiş İnsanlar
* Son İnsan Başkan
* Geleceği şekillendiren bilim insanı ve
* Binbir yüzlü katil...

İstanbul’un dev gökdelenlerinde, su ve yer altı kentlerinde, Serbest Bölge’de yol alın. Tümünün yaşamlarını bağlayan yüzyıllık olay örgüsünde, nefes kesen, dozu adım adım yükselen STARBUL macerasına katılın.

Starbul Kitabın Resmi Sitesi:
www.starbul.com

Süleyman Sönmez


Detaylı bilgi:
https://www.gunesintamicinde.com/starbul-yildiz-zeka-romanim-basildi/

1 YORUM

Yorum Yazın

Please enter your comment!
Please enter your name here