Ekşi Sözlük gelecekte nasıl bir dönüşüm yaşayacak? Ekşi Sözlük Yapay Zekası heyecan verici bir fikir. Starbul romanında buna değindim. Ekşi Sözlük yazarlarının ilgisini çekebilir. Ekşi Sözlük entrylerinde Starbul başlıkları açılmaya başlandı. Gerek kitaptan alıntılar, gerek yorumlar şeklinde.

Ekşi Sözlük Yapay Zekası madde başlığı

https://eksisozluk.com/entry/113603343

“zamanın insanlarının düşüncelerini daha iyi anlayabilmek için ekşisözlük’te yüzlerce
başlık okudu. gelecekte humanetey‘de ekşiciler diye deneyim kanalları halen vardı; ama aralarında bir bağ var mıydı, yoksa nostalji mi yapıyorlardı, bilemedi. kesin olarak bildiği bir şey ekşisözlükte yazılı her şeyin gelecekte “ekşi yz” adında bir yapay zekânın karakterini oluşturduğuydu. bazı projelerde insanların reaksiyonlarını önceden tahmin etmek için bu büyük deneyim bankasının yapay zekâsı ile çalışılmıştı.”

– starbul (s.277)

 

Starbul Ekşi Sözlük başlığı

https://eksisozluk.com/starbul–6636359

tanım: eğitim teknolojileri uzmanı ve öğretmen süleyman sönmez‘in 2020 yılı içerisinde çıkardığı bilim-kurgu kitabı.

ülkemizde yerli bilim-kurgu romanlarının yayınlanma frekansının ne kadar düşük olduğu aşikar. yılda 15-20 civarında sanırım. starbul da onlardan biri; ve bence okuyucuyu ciddi biçimde hayalgücüne doyuracak kadar yaratıcılık barındıran ve ustaca kurgulanmış bir roman olarak karşımıza çıkıyor. istanbul’un gelecek 80 yılı içerisindeki pek çok evresine dalıp çoğunlukla da ana hikayenin 2099 yılında cereyan ettiği romanda; yansıtılan muhtemel teknolojilere, buluşlara, insan-teknoloji ilişkisine gerçekten bayıldım. hatta bir yerinde ekşi sözlük yapay zeka bile geçiyor. şu şekilde aktarılmış, kitaptan direkt alıntılıyorum:

“…kesin olarak bildiği bir şey ekşisözlükte yazılı her şeyin gelecekte “ekşi yz” adında bir yapay zekânın karakterini oluşturduğuydu. bazı projelerde insanların reaksiyonlarını önceden tahmin etmek için bu büyük deneyim bankasının yapay zekâsı ile çalışılmıştı…”

hikaye bir çok karakter ve zaman diliminde geçmesine rağmen kurgu ve tempo kitap içerisine çok iyi yedirilmiş. yönetmenlerin masabaşında haftalarca editing’i şekillendirdiği gibi yazar da bu kurgu konusuna epey kafa yormuş olmalı. çünkü dark (dizi) kadar olmasa da epey katmanlı bir zaman akışı var, hangi hikayeyi kaçıncı sayfaya, neyin arkasına yerleştirmeli gibi noktalar gerçekten dozunda ayarlanmış.

doğrusu yazarın edebi dilini, kalemini, betimlemelerini, hikaye anlatışını da oldukça beğendim. özellikle teknolojik buluşların arka planındaki detaylar kitapta ciddi derecede yer kaplıyor. öyle ki ana karakterleri ve kendilerine has dünyaları tanıma amacıyla farklı bölümleri okuduğunuzda, starbul evreninde kendine yer edinmiş buluşların ciddi yoğunlukta bahsinin geçtiğini göreceksiniz. bu bağlamda yazar starbul evrenini yansıtmak için ciddi kafa yormuş, ki kendisi kitabı bitirmesinin 7 yıl sürdüğünü söylüyor. bu süreci yazarın kendi ağzından aktarırsak eğer:

“…böylece starbul için 2004’den 2100 yılına dek olacakları içeren büyük bir tarih atlası oluşturmaya başladım. olacak savaşlar, salgınlar, endüstri 4.0 ile yaşanacak işsizlik sorunları, robotların gündelik hayata girişleri, insan ilişkilerinin değişimi, devletlerin yıkılıp tek bir dünya devletinin kuruluşu, bir süper yapay zekanın insanlığı yönetmek için seçilişi, devasa gökdelenlerin yaşayan babil kule kentlere dönüşümü, yapay zeka ile birleşen insan beyninin müthiş gelişimi ve bunun gibi yüzlerce olay…”

Ekşi Sözlük Humanetey başlığı

https://eksisozluk.com/humanetey–6684471

“humanetey sosyal deneyim ağı, insanların fısıltı’larıyla kaydettikleri anıları paylaştıkları ve tüm hisleriyle yeniden yaşanabilecek şekilde sundukları yayın platformudur. izleyicilerin beğenilerine göre ‘humanetey günün deneyimleri’ 24 saatte bir yeniden oluşturulur. yaşayıcılar, takip ettikleri kanalların ücretli içeriklerini satın alabilirler. yayımcı deneyim kanallarıyla, kişisel veya grup olarak deneyim yüklemeyi seçebilirler. blok tarih zincirleri oluşturulurken deneyimlerden kişisel verilerin korunması kanunu’na uygun şekilde tüm bireysel izler çıkarılarak anonimleştirilir. humanetey ağına, sadece insanlar deneyim yükleyebilir ve paylaşabilir. otonom ve yapay zekâ sistemleri kendilerine verilen haklar doğrultusunda deneyimlerden bilgi alabilirler.

günün deneyimleri arasından yaşamak istediğiniz deneyimi seçin ya da fısıltı’nın ilgi alanlarınıza göre size önerilerde bulunmasını isteyin. dilerseniz yayın moduna geçerek, seçtiğiniz bir anınızı veya şu anda başlatacağınız canlı deneyim yayınını yaşayıcılarınızla paylaşabilirsiniz.

humanetey, insanlığı yaşatır.”

– starbul romanından…

 

Ekşi Sözlük yazarı olup başlık açmak isteyen
kitabı okuyan kişiler için halen yazılabilir başlıklar

Fısıltı
https://eksisozluk.com/fisilti–75987?p=1

Serbest Bölge
https://eksisozluk.com/serbest-bolge–124579

Yıldız Zeka
https://eksisozluk.com/?q=y%c4%b1ld%c4%b1z+zeka

Ködi
https://eksisozluk.com/kodi–3679586

İnci Köprüsü
https://eksisozluk.com/?q=inci+k%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC

Serbest Bölgede uyandım
https://eksisozluk.com/?q=serbest+b%C3%B6lgede+uyand%C4%B1m

 

Yorum Yazın

Please enter your comment!
Please enter your name here