Nörokrasi Nedir? Nörokrasi” kelimesini / kavramını Starbul‘u yazarken icat ettim. Adımı da yazayım, bu tarihi anda hatırlanmak güzel olur 🙂  Süleyman Sönmez.

Daha önce dünyanın çeşitli ülkelerinde, dijital oy verme üzerine yazan yazarlar, akademisyenler ve düşünürler oldu. Bununla birlikte günlük hayat içinde bu detayda tarifi ya ilktir ya ilklerden birisidir. Yayına çıkan bütün kitapları taramak mümkün değil elbette. Ancak 2016 yılında yazdığım bu kavram pek çok anlamda yönetimlere yeni bir anlayış katabilir.

Starbul’u Kitapyurdu sitesinden indirimli satın almak için tıklayın
https://www.kitapyurdu.com/kitap/starbul/546488.html


Starbul içindeki Nörokrasi bölümlerinden bir kısmını aşağıya ekliyorum. Elbette roman akışında daha pek çok yerde yaşantıda kullanımı okunabilir.

2080 Yılı, Demokrasinin Ölümü ve Nörokrasi’ye geçiş. Son İnsan Başkan,
Dünya Süper Yapay Zekası’nın görevi devralışı

Fısıltı; dünya yönetimi demokrasiden, Nörokrasi yönetimine geçtiğinde, Dünya Süper Yapay Zekâ Başkanı tarafından yeni sürüm fonksiyonlarla güncellendi. Bireylerin kişisel seçimleri dikkate alınarak dünyayla ilgili tüm kararların doğrudan ve birlikte alınmalarını sağlandı.
Starbul Sayfa 29
Fısıltı beyin implantı hakkında okumak için tıklayınız.
https://www.starbul.com/kitaptan-konular/fisilti-beyin-implanti-nedir/

Demokrasi Öldü, Yaşasın Nörokrasi!

Bir insanın, Dünya Başkanlığı’na aday olduğu en son seçim 2080 yılında gerçekleşti. Dünya tarihinin en iyi yetişmiş bireylerinden biri olduğu iddia ediliyordu. Beş anabilim dalında uzman, akademisyen, sportif görünümlü, harika bir adamdı.
Gülümsemesi, karşısındaki kim olursa olsun güçlü bir güven oluşturuyordu.
Seçimi bütün bu avantajlarına rağmen yine de kaybetti. Aslında kaybedeceğini anladığında seçimin ortasında yarıştan çekildi.

İnsanlar, kendilerini, yapay zekâ ağının daha iyi yöneteceğine karar verdiler. Yeni yönetim şekli, öğrenen sinir ağlarından ve insan beynindeki Fısıltı ve nöronlardan esinlenilerek “NÖROKRASİ” olarak isimlendirildi.
Artık daha fazla popülizm, yolsuzluk, dünyayı sonu gelmez afetlere, yıkıma, savaşlara ve çözümsüzlüğe itecek insan başkanlar ya da diktatörler olmayacaktı. Dünya Devleti’ne geçişin çok daha ötesinde bir gelişmeydi bu. İnsanlık kendisi için adil, üstün zekâlı, her an çalışan ve ölmeyecek bir lider bulmuştu. Bir grup insan, bu seçimin sonuçlarını hiçbir zaman tanımadı, 1984 romanına her zamanki göndermeleri yaparak,
“YZ sizi yönetiyor, ama onu kim yönetiyor? Yapay Zekâ Başkan sadece bir kukla. Onun ardında kim var? Sizi manipüle ediyor, beyninizi yıkıyorlar!” diyerek Big Brother’ın Nörokrasisi anlamında BBN kısaltmasını kullandılar. Onu, tehlike olarak gördüler. Sayıları her zaman azınlık olarak kaldı. Üst üste beş büyük referandum ile nörokrasiye devam edilip edilmeyeceği oylandı. Dünya toplumu kalıcı bir şekilde demokrasi yerine, nörokrasiyi seçti.

2061 yılında, Fısıltı istemeyenlerin Serbest Bölge’lere zorunlu göçünden sonra; Yapay Zekâ yönetimini kabul etmeyenler de 2080 yılında dünyanın her yerinde Serbest Bölge’lere hayal kırıklığına uğramış bir şekilde taşındılar.
Starbul Sayfa 115

Bu gün, size insanlık tarihinin en büyük anlarından birine tanıklık ettiğimizi söylemekten gurur duyuyorum. Bu gün, Nörokrasi’nin doğum günü.

Değerli insanlık ailesi! Her karar; en önemsiz olanından, en önemli olanına dek, sizin tarafınızdan verilecek. Fısıltı’larınızda tercihleriniz yüklü durumda. Bu antik kentlerde her bireyin, her karara ortak olduğu, “doğrudan demokrasi” modelinden de gelişmiş ve size yakın bir yönetim.

Doğduğunuz andan itibaren seçtiğiniz her şey belirli. Milyarlarca insana anında ulaşıp seçimler, referandumlar yapılacak. Bu bir yerde, geçmişteki şehir devletlerin doğrudan demokrasisi gibi.

Yönetimsel gelişmeler Fısıltı’larınıza bildirilecek. Karar verilmesi gereken konu uzmanlık istiyorsa ve bunu YZ ağı karşılayamıyorsa, insan tecrübelerine ve Yükseltilmiş İnsan Ağına danışılacak.

Sizin zararınıza kararlar alınmayacak, çoğunluğa fayda sağlamayan istemediğiniz hiçbir şey olmayacak; dünyanın gelmiş geçmiş en adil, en gelişmiş yönetim şekli geliyor. Sadece çoğunluk da gözetilmeyecek.

Örneğin %71 oy alan bir insan başkanın, %29’u hiçe sayması da bitecek. Kendisine oy verenler ve vermeyenleri zihninde ayırması, adaletsiz davranması olasılığı da bitecek. Her referandumda azınlık sayıda kalan insanları memnun etmek için telafi çözümleri belirlenecek. Eğer mutlak bir çözüme ulaşılamıyorsa, savunulan görüşler çok fazla kutuplaşmışsa; farklı seçimleri olanlara telafi önerileri getirilecek. 
Starbul Sayfa 180

Bu olaydan sonra beklenmedik bir şey oldu. Dünyaca ünlü kodlama grupları Nörokrasi’ye oy vereceklerini açıkladılar. Saldırıları karşılığında onları hapse yollamak yerine hiçbir delili paylaşmayıp bir de şefkatle çalışma prensiplerini anlatan bir yapay zekânın, insanlığı geliştireceğine ikna oldular. Bir zamanlar “Commodore 64” ile kodlamaya başlamış efsane neslin yaptığı gibi, dünyanın değiştiğini kabul ettiler.
Starbul Sayfa 233

nörokrasi-starbul-süleymans-sönmez

Görsel : www.freepik.com

Yorum Yazın

Please enter your comment!
Please enter your name here